Er dit vægttab gået i stå? Derfor taber du dig ikke (og det kan du gøre)

Der er intet mere frustrerende under en slankekur, at et vægttab går i stå, selvom man føler, at man gør alt det rigtige. Man træner regelmæssigt, man er i kalorieunderskud og spiser sundt, men det giver stadig ingen resultater på vægten.

Heldigvis er der hjælp at hente, hvis dit vægttab er gået i stå. Og i denne artikel forklarer vi, hvorfor du ikke taber dig, og hvad du kan gøre for at sætte vægttabet i gang igen.

Hvornår er dit vægttab gået i stå?

Dit vægttab er gået i stå, hvis din vægt i en periode på 2-3 uger er uændret. Det er nemlig vigtigt, at man fokuserer på den gennemsnitlige vægt i en længere periode for at vurdere, om ens vægttab er gået i stå.

Årsagen til dette skyldes, at der kan være store variationer i din daglige vægt, som påvirkes af, hvad du har drukket og spist dagen før, din væske- og saltbalance, og din menstruationscyklus, da kvinder i ugerne op til deres menstruation kan samle op til 1-2 kilo væske i kroppen.

Derfor er det vigtigt, at du ikke går i panik, hvis du ikke ser resultater på vægten efter 2-3 uger, selvom du gør alt det rigtige, altså lever i kalorieunderskud og træner regelmæssigt.

Så evaluér dit gennemsnitlige vægttab over en periode, da det vil give dig det sande billede af, om din vægt går op, ned eller er gået i stå.

Hvad kan du gøre, hvis dit vægttab er gået i stå?

Der er mange potentielle årsager til, at dit vægttab er gået i stå, hvis du er i kalorieunderskud, og du træner regelmæssigt. Her nedenfor kan du se de mest almindelige årsager til, hvorfor et vægttab går i stå, og hvad løsningen kan være.

1. Du spiser for meget efter træning

Mange har en tendens til at tage en Snickers-bar, et glas vin eller lignende for at belønne sig selv efter at have trænet eller løbet en tur. Vi siger ikke, at der ikke skal være plads til selvforkælelse, men hvis man spiser mange tomme kalorier efter hver træning, er det muligt, at man kommer til at indtage samme antal kalorier eller flere, end man lige har forbrændt.

Det kan du gøre ved problemet

Selvom et stykke chokolade eller en øl efter træning selvfølgelig er dejligt, bør du overveje at forkæle dig selv med et kalorielet alternativ. Det kan enten være frisk frugt, knækbrød med peanutbutter eller noget så forfriskende som et glas minimælk.

Alternativt, hvis du har brug for lidt sødt til ganen efter en træning, kan du overveje at tage æblecidereddike-vingummier. Det kan tage toppen af sukkertrangen, da de smager sødt, og har ligeledes den bonuseffekt, at de kan hjælpe med din mæthedsfornemmelse og stofskifte, hvilket er ideelt, hvis man gerne vil tabe sig. Køb æblecidereddike-vingummier til vægttab her.

Læs mere i vores artikel: Hurtigt vægttab uden motion er muligt – 8 gode råd

2. Du følger en urealistisk slankekur

En slankekur med alt for mange begrænsninger kan ende med at have den modsatte effekt, da den er svær at følge. Især hvis den består af fødevarer, som du ikke er specielt begejstret for, da man dermed kan have en tendens til at falde tilbage til de dårlige spisevaner eller tage flere snydedage i løbet af ugen.

Det kan du gøre ved problemet

Derfor bør du vælge en kostplan til vægttab med madretter og fødevarer, som du godt kan lide. Her er det dog vigtigt, at du sørger for at måle og veje de forskellige madvarer og bruger en kalorieberegner, da du på den måde kan få et overblik over, hvor mange kalorier du indtager.

Et kalorieunderskud er nemlig kilden til et vægttab, og du behøver derfor hverken at give afkald på fedtstoffer, kulhydrater eller kød, som mange slankekure anbefaler.

Overvej også at supplere din kostplan med at tage et dagligt kosttilskud med loppefrøskaller, hvis du har svært ved at komme i kalorieunderskud, hvis du har en tendens til at spise for meget. Loppefrøskaller er nemlig propfyldte med kostfibre, der ikke kun er gode for fordøjelsen, men som ligeledes kan hjælpe med at skabe en mæthedsfornemmelse, så det bliver lettere for dig at følge din kaloriefattige slankekur. Køb loppefrøskaller-kapsler til fordøjelsen og mæthedsfornemmelse her.

3. Du glemmer de flydende kalorier

En årsag til, at dit vægttab er gået i stå, selvom du spiser efter en kaloriefattig kostplan og træner regelmæssigt, kan være, at du ganske enkelt glemmer de flydende kalorier.

Et stort glas frugtjuice indeholder eksempelvis nemt 150 kalorier, en 33 cl cola indeholder 140 kalorier, mens et glas sødmælk indeholder 128 kalorier. Alle disse flydende kalorier kan i løbet af en dag føre til et stort indtag af unødvendige kalorier, som enten kan få vægttabet til at gå i stå eller føre til en vægtstigning, selvom du tror, at du er i kalorieunderskud.

Det kan du gøre ved problemet

Derfor bør du skære kraftigt ned på de flydende kalorier. Det kan du gøre ved at udskifte dine drikkevarer med vand, almindelig kaffe uden sukker og mælk, light sodavand uden kalorier, grøn te eller slankekaffe (der ligeledes kan hjælpe med at booste din fedtforbrænding). Køb slankekaffe til fedtforbrænding og stofskifte her.

4. Du glemmer, at input er lig med output

Er vægttabet gået i stå, selvom du kun lever af riskiks, bananer og postevand? En mulig årsag til, at vægten ikke rokker sig længere kan være noget så simpelt, at du ikke har været på toilettet i et stykke tid.

Input er som bekendt lig med output, og hvis du spiser mindre, kommer der også mindre ud i den anden ende, og derfor kan der godt gå lidt tid mellem dine toiletbesøg. Der kan faktisk gå op til fem dage, hvor badevægten står helt stille, fordi du ganske enkelt skal ‘tømme ryggen’.

Hvis du ikke er kommet af med din afføring i 2-5 dage, kan der uden problemer være ophobet sig 300-600 gram afføring i tarmene.

Derudover er det heller ikke unormalt, at man op til sin menstruation og ved ægløsning tager 1-2 kilo ekstra på kortvarigt, da der dannes ekstra væske i bughulen. Denne vægt forsvinder dog hurtigt af sig selv et par dage efter din menstruation eller overstået ægløsning.

5. Du spiser uden at lægge mærke til det

Uopmærksom spisning kan føre til, at man kommer til at indtage alt for mange kalorier, selvom man følger en kostplan med fokus på kalorieunderskud. Og det kan føre til, at dit vægttab går i stå.

Det kan eksempelvis være, at du spiser et stykke bacon, mens du står og steger det på panden, eller at du har en slikskål til at stå fremme, hvor man under en hyggeaften kan ‘komme’ til at spise 20 stykker slik uden at skænke det en tanke.

Det kan du gøre ved problemet

Så sørg for at gemme slikskålen væk og undgå at spise, mens du laver mad, da det kan føre til, at dit vægttab går i stå, da de ekstra kalorier ved uopmærksom spisning kan løbe op.

Livsstilsændringer som hjælp til vægttab

Kalorieunderskud er kilden til et varigt og sundt vægttab. Men det kræver livsstilsændringer. Det er dog vigtigt at understrege, at man ikke fra den ene dag til den anden skal begynde at leve efter en striks slankekur eller suppe hver dag. Det er de små realistiske ændringer, som kan hjælpe dig i mål med et sundere og lettere liv. Rådene i denne artikel kan hjælpe dig, og ellers kan du læse vores artikel “Hjælp til vægttab – din guide til en sund livsstil og hvordan du taber dig”, hvor vi guider dig igennem til, hvordan du med små livsstilsændringer kan tabe dig.