Beregner

Talje Hofte Ratio (TH) Beregner

Fagekspert
Christian Soelberg Due
Ajourført d. 10. maj 2023

Taljemålet (målt midt imellem det nederste ribben og hoftebenskammen) giver et indblik i fedtfordelingen i kroppen og kan i visse tilfælde være en bedre indikator for den generelle helbredsrisiko end BMI. Den mest nyttige absolutte indikator for sygdomsrisiko og relative ændringer er derfor en kombination af BMI og taljemål.

Sådan måles taljen

  • Fjern tøj fra overkroppen og bælte eller tætsiddende bukser.
  • Anbring målebåndet omkring maven, midt imellem spidsen af hoftebenet og det nederste riben.
  • Målingen skal foretages, når maven er afslappet, og efter en udånding.

Kilder: Sundhedsstyrelsen & WHO

Er der forskellige grænser for taljemål og vægt for forskellige aldersgrupper og forskellige etniske grupper?

Grænserne i Tabel 1 er bestemt ud fra en primært kaukasid befolkning, og de kan variere for andre etniske grupper. For eksempel vil grænserne for både BMI og taljemål være lavere for asiater, men de nøjagtige grænser er endnu ikke bestemt.

For at mindske risikoen for sygdom anbefales det, at asiater sigter mod et taljemål < 92 cm for mænd og < 78 cm for kvinder. Der findes endnu ikke gyldige mål for en stor del af verdens befolkning. Indtil disse er tilgængelige, anbefales det, at befolkningsgrupper fra Sydøsteuropa og Mellemøsten sigter mod et taljemål < 102 cm for mænd og < 88 cm for kvinder.

Kilder, henvisninger og metode

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

World Health Organization (WHO). Waist Circumference and Waist-Hip Ratio, 2008. Revideret i 2011.

Dansk Selskab for Almen Medicin i samarbejde med Sundhedsstyrelsen. Opsporing og behandling af overvægt hos voksne, 2009.

Alle bidragsydere:

Christian Soelberg Due, Journalist