De skjulte farer ved proteinpulver

De kan indeholde tilsat sukker, kalorier eller endda giftige kemikalier.

At tilsætte proteinpulver til et glas mælk eller en smoothie kan virke som en simpel måde at styrke din sundhed på. Når alt kommer til alt, er protein vigtigt for at opbygge og vedligeholde muskler, knoglestyrke og mange kropsfunktioner. Og mange ældre voksne indtager ikke nok protein på grund af nedsat appetit.

Men vær forsigtig: En skefuld chokolade- eller vaniljeproteinpulver kan indebære sundhedsrisici. “Jeg anbefaler ikke at bruge proteinpulver, undtagen i nogle få tilfælde og kun under opsyn”, siger den registrerede diætist Kathy McManus, direktør for ernæringsafdelingen på Brigham and Women’s Hospital, der er tilknyttet Harvard.

Hvad er proteinpulver?

Proteinpulver er pulveriserede former for protein, der kommer fra planter (sojabønner, ærter, ris, ris, kartofler eller hamp), æg eller mælk (kasein- eller valleprotein). Pulverene kan indeholde andre ingredienser som f.eks. tilsat sukker, kunstige smagsstoffer, fortykningsmidler, vitaminer og mineraler. Mængden af protein pr. scoop kan variere fra 10 til 30 g. Kosttilskud, der anvendes til muskelopbygning, indeholder relativt mere protein, og kosttilskud, der anvendes til vægttab, indeholder relativt mindre.

Hvad er risikoen?


Der er mange risici, som man skal overveje, når man bruger proteinpulver. Blandt dem:

Et proteinpulver er et kosttilskud. FDA overlader det til producenterne at vurdere produkternes sikkerhed og mærkning. Så der er ingen måde at vide, om et proteinpulver indeholder det, som producenterne hævder.
Vi kender ikke de langsigtede virkninger. “Der er begrænsede data om de mulige bivirkninger ved et højt proteinindtag fra kosttilskud”, siger McManus.

Det kan forårsage fordøjelsesproblemer. “Personer med mælkeallergi eller problemer med at fordøje laktose [mælkesukker] kan opleve gastrointestinale gener, hvis de bruger et mælkebaseret proteinpulver,” påpeger McManus.
Det kan have et højt indhold af tilsat sukker og kalorier. Nogle proteinpulvere har lidt tilsat sukker, og andre har meget sukker (op til 23 gram pr. scoop). Nogle proteinpulvere ender med at forvandle et glas mælk til en drik med mere end 1.200 kalorier. Risikoen: vægtøgning og en usund stigning i blodsukkeret. American Heart Association anbefaler en grænse på 24 gram tilsat sukker pr. dag for kvinder og 36 gram for mænd.


En ny afgørende risiko

Tidligere i år offentliggjorde en nonprofit-gruppe kaldet Clean Label Project en rapport om giftstoffer i proteinpulver. Forskere undersøgte 134 produkter for 130 typer giftstoffer og fandt ud af, at mange proteinpulver indeholdt tungmetaller (bly, arsenik, cadmium og kviksølv), bisphenol-A (BPA, som bruges til at fremstille plastik), pesticider eller andre forurenende stoffer med forbindelse til kræft og andre sundhedstilstande. Nogle giftstoffer var til stede i betydelige mængder. F.eks. indeholdt et proteinpulver 25 gange den tilladte grænseværdi for BPA.